ارتينگ ساختمان : حتماً برای شما نیز پیش آمده است که گاهی به هنگام تماس دستتان با یک وسیله الکتریکی احساس برق گرفتگی کرده و بدن خود را به سرعت عقب کشیده باشید! چنانچه بخواهیم دلیل این اتفاق را به صورتی ساده بیان کنیم ، باید قدمی عقبتر رفته و در خصوص شارش الکترون ها در مواد رسانا اندکی صحبت کنیم .
چگونه برخی مواد رسانا ، نیمه رسانا و غیر رسانا می شوند ؟
چنانچه در خصوص ساختار اتم ها اطلاعاتی کافی ندارید ، همین توضیحات کافیست که بدانید اتم های عموم عناصر شیمیایی تمایل دارند تا در لایه آخر خود 8 الکترون داشته و به قاعده «اُکتت» یا همان هشت تایی برسند . در همین رابطه اجسامی که به آن ها رسانا گفته و هادی جریان برق می باشند ، فلزاتی هستند که به منظور رسیدن به این ساختار ، بیش از آنکه در پی جذب اتمی باشند ، به از دست دادن آن ها تمایل دارند . در همین رابطه زمانی که منبعی مانند یک باتری که توانایی القای یک نیروی اولیه به یک مدار را داشته به آن ها متصل می شود ، در حقیقت زمینه ای را برای این جسم فراهم می کند تا تک تک سلول های آن بتوانند الکترون اضافه خود را به اتم همسایهشان داده و بنا به قدرت خود جریانی را زیر دستان ما به حرکت درآورند .
حال در نقطه پایانی این مدار که بواسطه انباشته شدن این الکترون ها اختلاف پتانسیل کمی با منبع تغذیه یافته و از الکترون اشباع شده است چه اتفاقی روی می دهد ؟ نخستین جسم رسانا یا نیمه رسانایی که توانایی جذب این الکترون ها را دارد به مقصد عوامل زیراتمی تبدیل شده و سبب می شوند تا الکترون ها از جسم خارج و به جسم ثانویه منتقل می شوند ، عملی که در حقیقت همین برق گرفتگی های جزئی بوده و بنا به میزان قدرت خود به بدن ما شوکی را وارد می کنند .
ناگفته نماند که هرکجا سیمی به پریز برق متصل بوده و وارد یک وسیله برقی شده باشد موجب برق گرفتگی انسان نمی شود ، اما عواملی مانند لخت بودن سیم ، پوسیدگی سطح عایق ، ضربه خوردگی ، وجود رطوبت و … مقدمات آن را فراهم می کنند .
ورود سیم ارت یا اتصال به زمین
با توجه به اینکه اینچنین برق گرفتگی هایی در محیط های صنعتی یا مملو از مواد حساس به کاتالیزورهای گرمایی به شدت خطرناک بوده و می تواند به مرگ و میر انسان ، انفجار یا آتش سوزی منجر شود ، نیازمند واسطه ای هستیم تا این الکترون های اضافی را از وسیله مورد نظر خارج کرده و به محیط امنی گسیل کند .
از آنجایی که زمین با داشتن خاکی نمناک می تواند نقش یک گیرنده الکترونی را ایفا کند ، کارشناسان فن با اتصال سیمی از بدنه دستگاه به زمین از انباشته شدن این پدیده در قسمت های فلزی بدنه یک دستگاه برقی جلوگیری کرده و بدین واسطه سیم اتصال به زمین ، ارت یا ارث (Earth) را به نقطه بی خطری برای انسان متصل می کنند .
ارتينگ ساختمان
حال فرض کنید به جای یک باتری یا جریان برق شهری ، یک رعد و برق که دارای چند ده برابر نیرو و توان در مقایسه با عوامل مذکور است به یک جسم برخورد کند . طبیعیست که محصولات ساخت دست بشر به سادگی توانایی مقابله با این پدیده را نداشته و در اثر برخورد با آن –چنانچه نتوانند اضافه بار را تحمل یا منتقل کند – متلاشی می شود .
ساختمان های بلتد به عنوان مشتی از این خروار ، علاوه بر اینکه در گستره توضیحات فوق قرار می گیرند ، به دلیل ارتفاع زیاد و داشتن نقاط فلزی و تیز فراوان به طعمه خوبی برای صاعقه های سهمگین تبدیل شده اند .
با توجه به توضیحات فوق ، عدم انتقال الکترون های وارد شده به آن ها از طریق صاعقه موجب آتش سوزی یا ورود آسیب های شدید به این عامل می شود ، حال اینکه همانند سیم اتصال به زمین یک وسیله برقی به محصولی نیاز داریم تا برق اضافی را از این سامانه دور کرده و به سلامت آن آسیب نزند .
اهداف برپایی ارتینگ
ارتينگ ساختمان به عنوان سازوکاری که وظیفه انتقال اختلاف پتانسیل ایجاد شده توسط رعد و برق به فضای زیرین یک بنا را دارد، با برپایی یک مسیر رسانای کم مقاومت سبب میشود تا
• جان انسانها به خطر نیافتاده و به طعمهای برای این پدیده خطرناک طبیعی تبدیل نشوند،
• سخت افزارهای الکترونیکی و الکتریکی در پی تأثیرپذیری از صاعقه آسیب نبینند،
• بواسطه از بین بردن هراس برخورد صاعقه با این مکان یکی از شزوط محیط کاری ایدهآل فراهم شود،
• ولتاژ اضافی حذف و راه ولتاژ تماسی، ناخواسته و صاعقه مسدود شود و
• در نهایت از قابلیت کار الکتریکی سامانه اطمینان حاصل شود .
انواع روشهای ارتینگ
تا بدین جا دانستیم که صاعقه به عنوان عاملی خطرناک باعث آسیب دیدگی، تخریب، آتش سوزی و مرگ انسان و ساختمانها میشود. با توجه به این مطلب بدیهیست که به کارگیری این سامانه در اماکن یا شهرهایی که استفاده از ارتینگ الزامیست تا چه میزان به حفظ سلامت و ایمنی آنان کمک میکند، اما فراموش نکنید که همه این اراضی دارای خاکی یکسان نبوده، ارتفاع این شهرها از سطح دریا یکسان نیست، تعبیه و استفاده از این سامانه در همهجا ضروری نبوده و نهایتاً شاید کارفرما تمایلی به صرف هزینه های زیاد نداشته باشد، از این روی روشهای مختلفی برای برپایی سیستم گراندینگ یا ارتينگ ساختمان وجود دارد که به آنها خواهیم پرداخت :
چاه ارت
چاه ارتينگ ساختمان در حقیقت عمقی از خاک زمین زیر ساختمان است که ابعاد آن را شرایط جغرافیایی محیط مشخص می کند . گفتیم که لازم است تا سیمی ارتی که می توانست حتی به لوله کشی های آب یک ساختمان نیز وصل شود ، در صورتی که به خاک خیس زیر یک بنا برسد می تواند الکترون های آن را از مدار خارج کند .
حال در برخی سازه ها با نیم متر کندن به خاکی مرطوب می رسیم ، در صورتی که در شرایطی دیگر ممکن است این عدد به 2 متر هم برسد ، لذا عمق آن متغیر بوده و شرایط ساختمان آن را مشخص می کند . در ادامه گفتنیست که به منظور انتقال هرچه بهتر این جریان نشتی به زمین ، انتهای سیمی که در عمق مناسبی هم قرار دارد به صفحه ، میله یا یک توری مسی متصل شده که در میان آهک و زغال قرار دارد و جریان برق را به منطقه بی خطری می فرستد .
ارتينگ ساختمان به عنوان مجموعه اقداماتی که به این خروجی منتج می شود ، بدین معناست که مجموعه هایی مانند اکسین رعد به عنوان متخصصان حوزه سرج ارستر و طراحی و نصب انواع سیستم های برقگیر ، با انجام اصولی مراحل مذکور ، با نصب گیرنده هایی رسانا (Lightning Arrestor) در بلندترین نقطه یک ساختمان ، عبور الکترون ها از سخت افزارهای تعدیل کننده انرژی آن و انتقال جریان به زیر زمین ، مانع از تخریب ساختمان می شوند.
Pingback: چاه ارت
Pingback: همبندی چیست