انواع برقگیر یا سرج ارستر
انواع برقگیر یا سرج ارستر به منظور افزایش کارایی، حفاظت کاملتر و کاربردهای که مطابق با مشخصات صاعقه و سرج در سیستم های برق و دیتا برای ما اتفاق میفتد، طراحی و ساخته می شوند. دسته بندی سرج ارستر به سه کلاس 1، 2 و 3 تقسیم می شود که البته در بعضی از کتب و کاتالوگ سازنده ها نیز با نام های B (کلاس یک)، C (کلاس دو) و D(کلاس سه) شناخته می شوند. دو نوع کلی سرج ارستر قابل تعریف است:
- سرج ارستر برق فشار ضعیف
- سرج ارستر دیتا و انتقال داده
سرج ارستر یا برقگیر فشار ضعیف:
این مدل از برقگیرها برای خطوط برق فشار ضعیف و در تابلوهای برق اصلی و فرعی بکار می روند. کار این سرج ارسترها از بین بردن ولتاژ اضافه و انحراف جربان صاعقه یا سوییچینگ به زمین در شبکه است.

سرج ارستر(برقگیر) کلاس 1 (تایپ B):
این ارسترها به منظور حفاظت در برابر جریان صاعقه و در ورودی ساختمان ها یا تابلو برق اصلی بکار می روند. قابلیت تحمل جریان صاعقه تا 100 کیلوآمپر را دارند و با شکل موج ولتاژ 350/10 میکروثانیه شبیه سازی می شوند. اتصال آن ها به شبکه به صورت موازی بوده و در انواع تک پل تا 4 پل موجود می باشند. اسپارک بکار رفته در این مدل قابلیت تحمل جریان صاعقه تا 125 کیلوآمپر را دارد. این مدل به عنوان اولین مرحله حفاظت داخلی در نظر گرفته می شود. برای دیدن محصولات برقگیر کلاس 1، می توانید به لینک زیر مراجعه کنید.
سرج ارستر یا برقگیر کلاس 2(تایپ C):
سرج ارستر(برقگیر) کلاس دو برای حفاظت از تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی در برابر سوییچینگ استفاده می شود و در تابلوی فرعی و گاها اصلی نصب می گردد. زمانی که خطر برخورد مستقیم صاعقه وجود ندارد، می توان از آن در تابلو اصلی استفاده کرد. مشخصه این نوع ارستر یا برقگیر با جریان نامی In شناخته می شود که معمولا تحمل آن از 20 تا 40 کیلوآمپر می باشد و با شکل موج ولتاژ20/8 میکروثانیه شبیه سازی می شود. اتصال این ارستر نیز به صورت موازی است و در انواع نک پل تا 4 پل موجود می باشد. این نوع ارستر به عنوان دومین مرحله از حفاظت داخلی در نظر گرفته می شود.

سرج ارستر یا برقگیر کلاس 1+2 (تایپB+C):
این مدل برقگیرها که تقریبا جایگزین برقگیرهای کلاس 1 نیز شده اند، نه تنها جریان ها و اضافه ولتاژها ناشی از صاعقه را دمپ می کنند بلکه سرج های سویچینگ را نیز از بین می برند. این مدل از برقگیرها قابلیت انعطاف بالایی در طراحی دارند و با دیگر برقگیرها هماهنگ می شوند. علاوه بر این قابلیت انتخاب ارستر از 7 کیلوآمپر تا 100 کبلوآمپر را به مشتری می دهد. این مدل برقگیر هم در تابلو اصلی و هم در تابلو فرعی قابلیت نصب دارد و ضریب اطمینان حفاظتی را بالاتر می برد. ویژگی شاخص این برقگیر حفاظت کامل آن است. این نوع برقگیر یا سرج ارستر نیز در انواع تک پل تا 4 پل موجود می باشند.
سرج ارستر یا برقگیر کلاس 3 (تایپ D):
این نوع برقگیرها آخرین مرحله از حفاظت را شامل می شوند و در نزدیکی تجهیز نصب می گردند. ولتاژ این مدل از برقگیرها نسبت به دیگر برقگیرها(سرج ارسترها) پایین تر است و بیشتر برای تجهیزات حساس استفاده می شود. تلویزیون، یخچال، کامپیوتر، منبع تغذیه دوربین ها و اعلام حریق ها، دیتا سنترها و … از جمله موارد استفاده سرج ارستر کلاس 3 است. ای برقگیرها نیز با شکل موج 20/8 و 50/1.2 میکروثانیه شبیه سازی می شوند. اتصال آنها به صورت موازی است و برای حفاظت تجهیزات ولتاژ پایین بکار می رود. در انواع پریزی، پشت پریزی و تابلویی نیز موجود می باشد:
سرج ارستر یا برقگیر دیتا و انتقال داده:
انواع برقگیر یا سرج ارستر دیتا را می توان به صورت کاملا کاربردی و بر اساس نیاز مشتریان و یا حتی متناسب با تجهیزات دسته بندی کرد. در این مقاله و همچنین در وب سایت شرکت ایمن سازان اکسین رعد، انواع برقگیر یا سرج ارستر دیتا، به گونه ای دسته بندی شده است که مشتری را مستقیما به هدفش می رساند
سرج ارستر یا برقگیر تجهیزات کنترل و اندازه گیری:
این نوع برقگیر(سرج ارستر) مناسب برای تجهیزات کنترلی و جریان ضعیف می باشد. ولتاژ تجهیزات کنترلی معمولا به صورت DC بوده و از ولتاژ کاری آن ها پایین می باشد( نهایتا 48 ولت). به صورت سری نصب شده و در مدارات آن ها به دلیل ولتاژ پایینی که دارند از ترکیب دیود و اسپارک گپ استفاده شده است. این برقگیرها نیز به نوعی در آخرین مرحله حفاظت استفاده می شوند. انواع برقگیر یا سرج ارستر تجهیزات کنترلی به صورت تک زوج و دو زوج برای کاربردهای مختلف موجود می باشد.
سرج ارستر یا برقگیر خطوط مخابراتی:
این نوع از برقگیرها یا سرج ارسترها در وروری جعبه تقسیم کابل های تلفن نصب می شوند. هنگامی که کابل کشی از مخابرات به محل مورد نظر می رسد، این ارستر قابل استفاده است که به صورت ده زوجی موجود می باشد. کاربرد این نوع برقکیر بیشتر در خطوط مخابراتی است.
سرج ارستر خط تلفن:
پس از کابل کشی خطوط تلفن به داخل ساختمان، تلفن ها از طریق کابل با سوکت RJ11 به پریز متصل می شوند. به منظور حفاظت از این نوع کابل ها نیز می توان از ارستر تلفن استفاده کرد:
سرج ارستر دوربین مداربسته:
امروزه برخورد صاعقه شاید بیشترین خسارت را به تجهیزات در فضای باز می زند.دوربین های مداربسته نیز از این اتفاق مستثنی نیستند و همواره در معرض سوختن و خرابی هستند. سرج ارستر دوربین مداربسته به دو نوع کابل کواکسیال و کابل LAN تقسیم می گردند که مطابق با دوربین های مداربسته آنالوگ و مداربسته دیجیتال می باشند. انواع برقگیر مورد استفاده برای دوربین ها نیز مطابق با مشخصه دوربین مشخص می شود که به دو دسته ی سرج ارستر یا برقگیر کواکسیال و سرج ارستر کابل شبکه تقسیم می شوند.


سرج ارستر دیتای ضد انفجار:
سرج ارستر(برقگیر) ضد انفجار در مکان های مستعد انفجار شامل پتروشیمی ها، نفت و گاز و … بکار می روند. در واقع این ارسترها در تجهیزات کنترلی و ابزار دقیقی که در مناطق مستعد انفجار واقع شده اند کاربرد دارد. این سرج ارسترها باید بتوانند اثرات ناشی از صاعقه و سوییچینگ را در شبکه برطرف کنند و مانع از آتشسوزی و خسارت به تجهیزات شوند. انواع سرج ارستر یا برقگیر ضد انفجار نیز بر اساس ولتاژ کاری تجهیزات و همچنین نحوه کاربرد آن، تقسیم می شود.
سرج ارستر منبع تغذیه:
منابع تغذیه DC به دلیل استفاده از تجهیزات الکترونیکی در ساختار خود، همواره در معرض سوختن ناشی از سرج قرار دارد. سرج ارستر منبع تغذیه نیز با مشخصاتی نظیر ولتاژ DC پایین، جریان کم و قابلیت تحمل عبور سرج های بالا بهترین گزینه برای حفاظظت این منابع هستند. این ارسترها به صورت سری نصب شده و در ساختار خود از دیود و اسپارک گپ بهره می برد. با عبور سرج در کابل، این برقگیر آن را سریعا به زمین منتقل می کند.
سرج ارستر رادیویی:
سرج ارستر کابل کواکسیال نیز به آن گفته می شود و برای حفاظت خطوط رادیویی بکار می رود. به دلیل اینکه کابل ها در فضای باز می توانند قرار داشته باشند، در کلاس های 1 یا 1+2 و یا 1+2+3 نیز موجود هستند. به عنوان حفاظت اصلی باید نزدیک به تجهیز قرار گیرند. با توجه به نوع مشخصه ای که دارند با شکل موج های 20/8 و 350/10 تست می شوند. انواع برقگیر یا سرج ارستر رادیویی نیز بر اساس سوکت، پهنای باند قرکانسی و کاربرد آن تقسیم می شوند.
سرج ارستر کابل شبکه:
این سرج ارستر(برقگیر) برای کابل شبکه که به عنوان انتقال دیتا و برق استفاده می شود، کاربرد دارد. در انواع مدل های پرسرعت و کم سرعت و همچنین کلاس بندی مختلف موجود هستند. سوکت کابلی آن ها ار نوع RJ45 می باشد و قابلت تحمل جریان صاعقه و سوییچینگ را بسته به نوع سیستم و طراحی حفاظت صاعقه، دارند. این ارسترها به عنوان مراحل آخر حفاظتی در شبکه بکار می روند.
سرج ارستر فتوولتاییک:
سرج ارستر یا برقگیر فتوولتاییک برای حفاظت سیستم های خورشیدی بکار می روند. کاربرد اصلی این سرج ارسترها برای حفاظت اینورترها و پنل های خورشیدی است. در انواع کلاس 1+2 وکلاس 2 موجود است. بسته به طراحی حفاظت در برابر صاعقه این سیستم ها می توان نوع ارستر یا برقگیر را مشخص کرد. این ارستر(برقگیر) قبل از اینورتر و بصورت موازی نصب می شوند و مشخصه ی DC دارند. ولتاژ این نوع از ارسترها از 600 ولت تا 1500 ولت را شامل می شود.

کاملا عالی توضیح داده شده بود
عالی بود…