بازرسی ارت : با نگاه و دقت در سازوکار هر مجموعه منظمی که که در محیط پیرامون ما مشغول به فعالیت است خواهیم دید که این مجموعه دارای حدی اعلاء ، حالتی ایدهآل و جایگاهی ممتاز است که رسیدن یا ماندگاری در آن نقطه هدف این مجموعه می باشد .
این در حالیست که سامانه مذکور در بدو شروع فعالیت خود دارای جایگاه کیفی و کمی مشخصی بوده و همینک نیز بنا به عملکرد خود طی این سالیان در پی رسیدن به جایگاهی ممتاز یا تثبیت آن می باشد .
با کنار هم قرار دادن این مفروضات به این نکته می رسیم که گاه به صورت عمدی (مانند کمکاری تعمدی کارمندان یک مجموعه) و گاه به صورت غیر ارادی (مانند معیوب شدن چرخدندههای یک وسیله مکانیکی) اجزای این سیستم کار خود را به خوبی انجام نداده و اگر نگوییم این سامانه را از هدف خود دور کرده اند ، می توان ادعا کرد که از سرعت آن کاستهاند .
به همین دلیل است که بازرسی به عنوان اقدامی که به صورت مستمر و منظم عملکرد این اجزا را رصد می کند ، سبب میشود تا مشکلات بالقوه پیش از بروز و وارد کردن خسارتهای بزرگتر شناسایی شده و بدین ترتیب مجموعه را از بهترین حالت خود دور نکنند .
بازرسی چیست و در چه زمینه هایی کاربرد دارد ؟
اگرچه استاندارهای مختلف تعاریف متفاوتی از بازرسی یا Inspection ارائه دادهاند اما به طور کلی بازرسی به فعالیت هایی نظیر اندارهگیری، آزمایش و سنجش چند ویژگی قابل مقایسه یک فرآیند، محصول، سازمان، سیستم ، شخص و یا ترکیبی از آنها گفته می شود که با استناد به خروجی آن می توان عملکرد عوامل مذکور را ارزیابی کرد .
بررسی نحوه تولید محصولات فیزیکی، عملکرد وسایل نقلیه، سازوکار ماشین آلات مهندسی در کنار آزمودن عملکرد تجهیزات آتش نشانی، پزشکی ، شریانهای ارتباطی، تجهیزات ایمنی و سخت افزارهای پزشکی یا نظامی از جمله مهمترین زمینه های نیازمند بازرسیست ، این در حالیست که تحلیل عملکرد کارمندان دولت یا افراد فعال در یک کسب و کار و همچنین چکاپ فیزیکی بدن انسان نیز به نوعی در این گستره جای میگیرند .
بازرسی ارت
در میان مواردی که ذکر شد ، نمونه هایی وجود دارند که شاید سالها آزمون خود را به صورت عملی پس نداده و ممکن است که هیچگاه نیز مورد استفاده قرار نگیرند ، اما این بدان معنا نیست که میتوان از عملکرد مطلوب آنها غافل شد .
به عنوان مثال در مبحث بازرسی ارت عدم عملکرد خوب این سامانه می تواند خسارات سنگین و جبرانناپذیری را به بار بیاورد، لذا بازرسی آن لازم الاجرا بوده و باید توسط مجموعه ای کارشناس – مانند اکسین رعد به عنوان طراح و مجری سیستمهای حفاظت در برابر صاعقه – انجام پذیرد.
در همین رابطه می دانیم که اضافه ولتاژ تولید شده در یک مدار – که در مبحث سرج ارستر ، ارتينگ ساختمان و صاعقه گیر الکترونیکی بدان پرداختیم – که از برخورد صاعقه و ورود بار مربوطه به سیستم به وجود می آیند ، موجب صدمه دیدن آن می شوند، لذا وجود چاه ارت سبب میشود تا این جریان مخرب به زمین زیرین بنا منتقل شده و بدین ترتیب آسیبی فیزیکی به آن یا افراد حاضر در سازه مذکور وارد نشود .
مهمترین روشهای بازرسی چاه ارت
مقاومت سیستم ارت با روش های مختلفی انجام می پذیرد که از مهمترین آن ها می توان به روشهای کلاسیک ، تزریق جریان یا کلمپی ، روش سه نقطه ، شیب ، چیدمان مثلثی ، تکنیک الکترود متصل ، دو الکترودی یا ارت مرده ، ۶۲٪ ، آزمون ۹۰/۱۸۰ و افت ولتاژ اشاره کرد .
چه عواملی موجب بروز خطا در بازرسی سامانه ارت می شود ؟
اگرچه عوامل فراوانی می توانند نتیجه بازرسی را تحت الشعاع قرار دهند اما از مهمترین آنها می توان به وجود قطعات فلزی در خاک، وجود جریانهای سرگردان منابع مستقیم و متناوب الکتریسیته ، نزدیکی میل جریان به الکترود زمین، خطای اپراتور یا دستگاه و استفاده از روشی نامناسب اشاره کرد .