سرج ارستر کلاس c : در سازوکار حفاظت از یک سیستم در برابر صاعقه یا تغییرات ناگهانی ولتاژ، تنها به یک لایه دفاعی بسنده نشده و روند حراست از یک سامانه برقی به دستههای مختلفی تقسیم میشود . در همین رابطه چنانچه سه لایه دفاعی مذکور را به ترتیب قوی، دارای توانی متوسط و ضعیف بدانیم، لایه قوی در خط مقدم مقابله با این پدیده طبیعی نامطلوب قرار گرفته و بخش قابل توجهی از ولتاژی که به سیستم تزریق میکند را دفع مینماید .
در همین رابطه عملکرد این لایه که در حقیقت همان سرج ارستر کلاس B یا 1 است سبب میشود تا این اضافه ولتاژ به سختافزارهای متصل به شبکه برق این سازه صدمهای وارد نکند، حال چنانچه انرژی وارده آنچنان بزرگ و قوی باشد که لایه اول به طور کامل توانایی دفع آن را نداشته و از سد آن عبور کند، این سرج ارستر کلاس c یا 2 است که وارد عمل شده و به عنوان مدافعی با توان کمتر و حوزه استحفاظی کوچکتر از بخش محدودی از سیستم در برابر باقیمانده بار حراست میکند.
سرج ارستر کلاس c چیست ؟
این نوع سرج ارسترها به عنوان محصولاتی با میزان مقاومت متوسط (متوسط به این معنا که بین سرجارسترهای کلاس B و D قرار دارند) ، توانایی مقاومت در برابر جریانهای ناگهانی تا 40kA با شکل موج 8/20μs را برای یکبار و نصف این جریان را برای دفعات بعدی دارد .
با عنایت به این مطلب که گفته شد این محصولات توانایی مقابله با صاعقه در سطح اول برخورد را ندارند، این تجهیزات در سیستمهای فشار ضعیف و به منظور حراست از سختافزارهای الکتریکی و الکترونیکی سازه مورد نظر در برابر اضافه ولتاژهای حاصل از فعالیتهای میدان مغناطیسی صاعقه و سوئیچینگ آن به کار میروند .
به عبارتی دیگر این محصول در بخش توزیعکنندههای قدرت، تقسیمکنندههای برق و همچنین هدایتکنندههای فرعی به منظور حذف ارسترهای کلاس B و انتقال ولتاژهای ناشی از سوئیچینگ یا نشت مرحله قبلی به زمین استفاده میشود .
در ادامه معرفی سرج ارستر کلاس c لازم به ذکر است که این محصولات به نحوی طراحی شدهاند که رابط بین هادی سیستم الکتریکی و و زمین بوده و بتوانند میزان اضافه ولتاژ در دستگاههای الکتریکی را کاهش دهند. این تجهیزات تک قطبی به دلیل داشتن وریستور اکسید فلزی دارای ظرفیت تخلیه بالایی میباشند.
سرج ارستر OBO کلاس c
علاوه بر ظرفیت تخلیه جریان سرج تا kA20 وkA 40 (به ترتیب برای برای ماژول ویستوری و اسپارک گپ) ، این محصولات دارای ولتاژ حفاظتی پایین، عمر زیاد، دارای تحمل گرمایی در گسترهای کاربردی و زمان پاسخگویی اندکی بوده و امکان تعویض هرپل آن وجود دارد .
در همین رابطه لازم به ذکر است که محصولات مورد نظر دارای کیفیت بالایی بوده که نشان تست VDE آلمان گواهی بر این مدعاست . این محصولات از استاندارد DinRail تبعیت کرده و دارای درجه حفاظتی IP20 نیز میباشند .
موارد استفاده و نحوه نصب از سرج ارستر کلاس 2
اگرچه کاربرد این محصولات به همین دو مورد ختم نمیشود اما به طور معمول یا از آن برای مواقعی که ساختمانی دارای سیستم حفاظتی در برابر صاعقه نبوده استفاده میشود و یا زمانی که کابلهای زمینی ورودی در معرض برخورد مستقیم رعد و برق نیستند.
گفتیم که در صورت فقدان صاعقهگیر و همچنین عدم وجود یک کابل برق زمینی سرج ارستر کلاس c در داخل تابلوی اصلی برق قرار میگیرد . حال اینکه اگر فاصله این تابلو با تابلوی بعدی کمتر از 10 متر باشد در تابلوی فرعی نیازی به استفاده مجدد از این محصول نیست؛ بدیهیست که با زیاد شدن این فاصله و افرایش طول به بیش از 10 متر وجود سرج ارستری دیگری که از نظر انرژی با سرج ارستر قبلی هماهنگ شده است ضرورت مییابد . (فاصله بین دو فرعی با سرجارسترهای نوع D پوشش داده میشوند . )