سرج ارستر چگونه کار می کند : در یادداشت های قبلی خواندیم که سرج ارسترها (Surge arrester) وسایلی هستند که وظیفه کنترل کردن و خروج اضافه بر ناگهانی از یک مدار را دارند ، اما در خصوص چگونگی انجام این عمل توضیح زیادی تقدیم حضورتان نشد ، لذا تصمیم داریم تا در این یادداشت به شرح سازوکار این وسیله و معرفی قطعات بکار رفته در آن بپردازیم ؛ با ما همراه باشید !
سرج ارستر چگونه کار می کند ؟
اگرچه کمابیش در همه منابع فارسی از مثال سد یا آسیاب آبی به عنوان گزاره ای برای شرح عملکرد سرج ارسترها استفاده میشود ، اما حقیقتی که وجود دارد همخوانی زیاد این دو پدیده با یکدیگر می باشد که سبب شده است تا مطلب مورد نظر در اذهان مخاطبین به خوبی جای افتاده و به کرّات از آن استفاده شود ؛ با این حال قصد داریم تا با ساده کردن همین مثال نیز قدم مثبتی در جهت شرح عملکرد سرج ارسترها برداریم .
یک آسیاب آبی را در نظر بگیرید که توانایی پذیرش آب ورودی با حجم و فشار مشخصی را دارد . بدیهیست که چنانچه این حجم و فشار بیشتر از مقدار استاندارد تعریف شده برای آن باشد موجب خرابی و تخریب این سازه می شود ، در نتیجه اینکه دریچه ای برای تخلیه آب اضافی و جداکردن آب از جریان اصلی آن قرار داده می شود تا بدین ترتیب حجم اضافه به آسیاب ریخته نشده و موجب بروز اختلال در آن نگردد .
با بازگشت با مبحث سرج ارستر باید گفت که چنانچه آسیاب مثال فوق را مدار و میزان نوسانات حجم آب را تغییرات ناگهانی جریان برق بدانیم ، دریچه تخلیه کننده آب اضافی در حقیقت همان سرج ارسترهایی هستند که اجازه عبور اضافه بار را نداده ، همچون یک مقاومت مانع از عبور آن می شوند ، الکتریسیته اضافه را به زمین منتقل کرده و در مواردی نیز خودشان می سوزند تا به مدار آسیبی وارد نشود .
نگاهی علمی تر به نحوه کارکرد سرج ارسترها
دخالت سرج ارسترها در مدار به وجود سرج (یا نوسانات ناگهانی) در آن بستگی دارد ، در نتیجه در حالت های عادی که جریانی استاندارد در مدار جریان دارد ، دخالتی از سوی این قطعه نمی بینیم .
این در حالیست که بمجرد به وجود آمدن اختلاف پتانسیلی غیر عادی (سرج) در دو سر این وسیله، سرج ارستر با تشخیص وجود نوساناتی آسیب رسان در مدار به صورت مسیری بسته عمل کرده و اضافه بار را از طریق سیم اتصال به زمین یا نول به بیرون مدار انتقال می دهند .
چه قطعاتی در ساختار سرج ارسترها به کار رفته است ؟
اگرچه سرج ارسترها دارای قطعات پرشماری هستند اما به صورت دقیق و عمومی و بر حسب اهمیت وریستور ، تریستور ، GDT و دیودهای خنثی ساز از جمله مهمترین آن ها می باشند .
با عنایت به تقسیم بندی فوق ، وریستورها مقاومت های وابسته به ولتاژی هستند که وظیفه حفاظت از مدارهای الکترونیکی ، تنظیم مقادیر ولتاژهای ناپایدار و زودگذر و جذب انرژی اضافی سیستم های قدرت را بر عهده دارند . در ادامه گفتنیست که میزان مقاومت آن ها با ولتاژ مدار رابطه عکس داشته ، با زیاد شدن ولتاژ کاهش یافته و بالعکس !
تریستور یا تایرستور نیز به عنوان یک نیمه رسانای قدرت ، دارای چهار لایه P-N-P-N بوده و به عنوان کلید در این مدار مورد استفاده قرار می گیرد .
GDT به عنوان یکی از اصلی و حیاتی ترین قطعات سرج ارسترها ، در حقیقت همان قطعه ایست که از افرایش ولتاژ تأثیر پذیرفته و این قطعات را وارد مدار می کند . در شرح سازوکار این محصولات آمده است که در آنها دو الکترود وجود دارد که فاصله بینشان با یک گاز نجیب پر شده است .
بنا به حد و میزان ولتاژی که برای یک سرج ارستر تعریف شده است، این الکترودها کار خاصی انجام نمی دهند ، اما به محض ایجاد اختلاف پتانسیلی بین دو الکترود و تعدی آن از حد استاندارد این قطعه به یونیزه شدن گاز نجیب منجر شده و عملاً این قطعه را به یک مقاومت تبدیل می کند .
دیود خنثی ساز نیز به عنوان آخرین قطعه ای که به بررسی آن خواهیم پرداخت ، قطعه ایست که به صورت موازی با جریان اصلی بسته شده و وظیفه محافظت از قطعات ماورای خود را در برابر افزایش ولتاژ لحظه ای بر عهده دارد .