سرج ارستر کلاس D : گاهی وجود دو لایه محافظتی برای دفاع از یک پدیده در برابر عوامل مهاجم ضروری بوده اما کافی نمیباشد! در همین رابطه زمانی که قصد حراست از یک سازه و تجهیزات برقی داخل آن در برابر صاعقه و تهدیدات این عامل مخرب را داریم، در لایه محافظتی نخست از سرج ارسترهای کلاس B استفاده میکنیم که توانایی دمپ برخورد مستقیم رعد و برق تا ظرفیت تخلیه جریان صاعقه 125 کیلوآمپری برای ماژول اسپارک گپ و همچنین تا 50 کیلوآمپری برای هر ماژول ویستوری را دارند .
بدیهیست که گاهی به دلیل از بین رفتن یک سرج ارستر در برخوردهای پیشین، عدم سرویس و نظارت دورهای روی آنها که به عدم فعالیتشان ختم شده است، وجود مشکلی در ساختار خود سرج ارستر یا عدم توانایی آن در کنترل و تعدیل این انرژی بسیار زیاد، بخشی از آن از مسیر انحرافی مد نظرمان عبور کرده و وارد سیستم شود .
در چنین شرایطی وجود یک لایه دفاعی ثانویه میتواند انرژی تعدیل یافته را مهار کرده و مانع از آسیب رساندن آن به سختافزارهای الکترونیکی و تجهیزات حاوی اطلاعات بایونری شود . در همین رابطه سرج ارسترهای کلاس C به عنوان محصولاتی که تا 20 کیلوآمپر برای هر ماژول ویستوری و تا 40 کیلوآمپر برای هر ماژول اسپارک گپ دارای ظرفیت تخلیه جریان سرج هستند ، به محاظت از مدار میپردازند .
لازم به ذکر است که این محصولات را که با نام سرج ارسترهای تیپ 2 نیز شناخته میشوند، وظیفه حفاظت از تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی را در برابر اضافه ولتاژهای ناشی از تشعشعات میدان مغناطیسی صاعقه و سوییچینگ در سامانههای فشار ضعیف برعهده دارند .
لزوم استفاده از لایه تدافعی سوم
با صرف نظر از ارسترهای تیپ 1+2 که گاهی به دلیلی شرایط سیمکشی و فاصلهای که دو تابلوی برق از یکدیگر دارند در کنار یا به جای نمونههای کلاس C به کار میروند، تا بدین جای کار به نظر میرسد که این دو لایه دفاعی قادر به حراست از این سازه و سیمکشیهای آن هستند، اما فقط به این فکر کنید که اگر چند ده آمپر بیشتر وارد یک وسیله حساس و گرانقیمت شود چه پیامدهایی به همراه خواهد داشت ؟!
گاهی استفاده از سرجارسترهای کلاس 1 و 2 بنا به تجربیات، مستندات و محاسبات متخصصین طراحي صاعقه گير و بازرسي سيستم ارتينگ کافی نیست، در مواقعی حراست از محصولات موجود در یک سامانه برقی به دلیل حساسیت اطلاعات، حساسیت عملکرد مستمر و بی وقفه یا بهای خود محصول یا قطعات آن اهمیت زیادی دارد، زمانهایی پیش میآید که ریسک ورود سرج به شبکه از بین نرفته است و پاری اوقات تجهیزاتی مخابراتی یا ولتاژ پایین مستلزم داشتن محافظی جداگانه هستند .
در چنین شرایطی وجود عاملی به عنوان سرج ارستر کلاس D همان چیزیست که بدان نیاز داریم !
سرج ارستر کلاس D
همانطور که تابحال متوجه شدهاید، سرج ارستر کلاس D واسطهای با ولتاژ محافظتی پایین در سیستم های فشار ضعیف و برای حفاظت تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی است که دقیقاً قبل از محصول به صورت سری یا موازی نصب شده و با توانایی کمتری که در مقایسه با نمونههای تیپ یک و دوی خود دارد، در برابر اضافه ولتاژهای ناشی از سرج مورد استفاده قرار میگیرد .
از مهمترین ویژگیهای این محصول که در نمايندگي OBO نیز یافت میشوند میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- این محصول در مدلهای پریزی و ریلی یافت میشود .
- سرج ارستر کلاس D با شکل موج های μs 20/8 و μs 50/1.2 شبیهسازی میشود.
- درجه حفاظتی آن IP20 بوده و در محدوده دمایی 40 – تا 80 درجه سانتیگراد به خوبی فعالیت میکند .
- سرجارسترهای کلاس III مجموعه OBO دارای استاندارد DinRail بوده و از VDE آلمان دارای نشان کیفیت هستند .
- این محصولات دارای حفاظت ترکیبی منابع تغذیه محصولاتی نظیر تلویزیون، تلفن و مودم میباشند .
سرج ارستر کلاس C + D
طبق استانداردهای شناخته شده و مرسوم دنیای برق، چنانچه فاصله دو سرج ارستر نوع C و D کمتر از 5 متر باشد مشکلاتی در نحوه تابلوسازی، انتقال انرژی و مهار نوسانات ولتاژ به وجود میآید، در نتیجه این فاصله باید رعایت شود . این در حالیست که در مواردی محدودیت فضا و نوع معماری یک سازه امکان رعایت این فاصله را به وجود نمیآورد، در نتیجه اینکه به واسطههایی نیاز داریم تا بتوانند به تنهایی نقش دو محصول فوق را ایفا کنند .
سرج ارستر کلاس C + D به عنوان این محصول جایگزین سبب میشود تا به طور تقریباً همزمان از عبور سرج لایه اول به سوم جلوگیری شود .
به عنوان سخن پایانی لازم به ذکر است که چنانچه نیاز به اخذ مشاوره داشته یا در این مورد سوالی دارید میتوانید با ما تماس حاصل فرموده و از نظرات مشاوران اکسین رعد استفاده نمایید !